Kulturresa i Hagforsbygden 2019

 

bild1

Utan Uddeholm inget Hagfors! Det lärde vi oss med all tydlighet under 2019 års medlemsresa, närmare bestämt den 25 maj 2019.


Vi – det var 47 resenärer inklusive reseledningen: föreningens kanslist Johnny Berger, som höll viss ordning på oss, ordförande Olle Österling, som gjorde detsamma plus informerade och underhöll, samt styrelseledamoten och Hagforsnumrets redaktör Lennart Karlsson, själv uppväxt i bruksorten och därmed vår lokale guide. Efter morgontidig start från Karlstad gjordes första stoppet vid Gustav Adolfs ovanliga timmerkyrka. Förmiddagskaffe med smörgås serverades först i församlingshemmet av medlemmar i Gustav Adolfs hembygdsförening. Inne i själva kyrkan berättade sedan hembygdsföreningens ordförande Olle Johansson om både den och bygdens historia.  Ja, det var förstås Uddeholmsbolaget som lät bygga kyrkan för 238 år sedan, och som även under lång tid hade rätten att utse prästerna. I kyrkbyn bodde bolagets skogsarbetare, och via sjön Deglunden hade även folk från bruken i omgivningen en enkel väg dit. Numera används de röda stugorna förstås enbart som fritidshus. Det var när småhyttorna blev olönsamma som ett större bruk måste anläggas. Vattenfallet i Uvån ansågs därvid som rätt tillgång (utöver det faktum att vägen till det först påtänkta Gustavsfors var så svårframkomlig!). Först i mitten av 1870-talet ”föddes” alltså Hagfors. Hur Uddeholmsbolaget gick tillväga, med uppbyggnaden av inte bara bruk utan också av bostadsområden, kyrka och allt som de anställda kunde tänkas behöva, beskrevs för oss i fina Monica Zetterlund-museet strax invid det stora bruksområdet, som alltså inte enbart ägnas bygdens stora stjärna. Faktiskt en riktig aha-upplevelse för den – till exempel jag – som tidigare inte ägnat Hagfors vare sig turistbesök eller närmare eftertanke. Om Monica och särskilt om uppväxten i Hagfors berättade hennes lillasyster Margareta Nilsson kärleksfullt, i avdelningen med foton och minnessaker. Två andra guider berättade om Folkets hus och Folkets park med de stora eldfesterna, som lockade publik från när och fjärran, och om det geografiska och sociala Hagfors där Monica växte upp. Efter lunch i intilliggande Brukshotellet blev den en synnerligen kort busstur till järnvägsmuseet, med massor av minnen från trafiken på Uddeholms Järnvägs och sedan NKlJ:s banor. För att inte tala om ”ånghästen”, landsvägslokomotivet som snart stjälpte i ett dike och för alltid togs ur trafik!
På utväg ur Hagfors gjorde bussen sen en avstickare genom parken vid Uddeholms herrgård, Värmlands längsta herrgårdsbyggnad, på sin brukspatronens bostad och Uddeholmsbolagets huvudkontor. Ändå hann vi i tid till Torfolk Gård med sin ekologiska profil (porträtterad i Hagforsnumrets receptdel), där butiken höll extra öppet just för oss. Helt igenom lyckat, med andra ord!


LENA BONNEVIER

 

Foto: Lena Bonnevier

Gustav Adolfs ovanliga träkyrka, byggd av Uddeholmsbolaget för 238 år sedan.

Olle Johansson, ordförande i Gustav Adolfs hembygdsförening, välkomnade Olle Österling och oss andra in i kyrkan.

Monica Zetterlund-museet i Hagfors berättar också om det dåvarande Folkets hus.

 

Folkets park med eldfesten lockade både festsugna och många stora artister, vars autografer studeras här.

Monica Zetterlunds lillasyster Margareta Nilsson berättade om sin berömda syster och den gemensamma uppväxten.

Många foton och en hel del minnessaker finns att närstudera i det lilla men välfyllda museet.

På järnvägsmuseet: ordförande Olle Österling med fru Birgitta samt "medreseledaren" Lennart Karlsson.

Ånghästen, som var tänkt att dra landsvägstransporter men välte vid första försöket, tilldrog sig stort intresse.

En rälsbuss med nostalgivibbar. Hans-Olof Boström provsatt förarplatsen.

Vid dagens sista anhalt, Torfolks gård, plockades bussfikat fram på ett improviserat bord.

logoE-post kansli: kansliet@varmlandsk-kultur.com   Telefon 054-10 06 19   Postadress: Verkstadsgatan 1, 652 19 Karlstad
Besöksadress: Verkstadsgatan 1, Karlstad   Bankgiro 5681-7091