Stipendier och priser

 

Värmländsk Kulturs ungdomsstipendium

IMG 3613 Copy

Tre unga och väldigt duktiga kulturskapare har tagit emot 2023 års upplaga av ungdomsstipendiet, utvalda bland 15 sökande. Som start inför föreningens årsmöte gav de prov på det de brinner för.

Så här presenterades de av föreningens tillika fondstyrelsens ordförande Peter Franke:

Ville Danielsson Kihlström har inte ens fyllt 20, men har stått på scen sedan han var sju. Det har varit allt från Emil i Nya hyss i Lönneberga med Värmlandsteatern till Les Miserables på Värmlandsoperan. Han har varit med i Säffleoperan och de senaste åren i Cabarys nyårsrevy. Nu går han sista terminen på musiklinjen på Sundsta-Älvkullegymnasiet och har inför hösten sökt till Balettakademien i Göteborg och musikteaterskolan i Bjärnum. Hans dröm om att kunna livnära sig på musik och skådespeleri tror vi på.

Cornelia Berger är 23 år och dansare. Hon har gått i musikklass på Norrstrandsskolan och på estetlinjen på Sundstagymnasiet. Sedan 2015 har hon varit en del av Glam and Groove Dance Company och har jobbat hårt för att alla ska ha möjlighet att dansa oavsett sin socioekonomiska situation. Hon har gjort det genom gratis kurser och workshops. Nu vill Cornelia vidareutveckla ett danskompani med fokus på dancehall. I sommar ska hon resa till Jamaica för att lära sig mer.

Ester Magnusson är 20 år och lever med och för konsten. Sedan i höstas läser hon på Idun Lovéns konstskola i Huddinge. Hon har visat sin konst på Värmlands Konstförenings höstsalong och det konstverk som köptes in till lotteriet valdes som nummer två vid vinstutdelningen, framför många mer kända konstnärers verk. Hon letar hela tiden efter ny inspiration och är väldigt produktiv, kreativ och innovativ.

.......

Så här står det i stadgarna för fonden, instiftad till Johan Backlunds minne:

"Föreningen Värmländsk Kulturs Ungdomsfond är en stiftelse med ändamål att åt värmländsk ungdom under 28 år lämna stöd för främjande av utbildning och forskning inom det kulturella området och som belöning för kulturella insatser i Värmland." Och vidare: "Ur avkastningen av stiftelsens tillgångar skall vartannat år, till främjande av ändamålet enligt §1, delas ut stipendier. Mottagare av sådant stipendium skall vara född eller bosatt inom landskapet Värmland och inte ha fyllt 28 år, samt ha visat talang och framåtanda inom kulturlivet."

Tidigare stipendiater

Det första stipendiet gavs 1995 till Tina Bengtsson, verksam inom området teater. Efter en lång paus har det sedan givits ut vartannat år och mestadels delats av två, nämligen följande:
2003  Carl-Olof Berg, dans, samt Erik Berndalen, musik
2005  Daniel Wirtberg, film
2007  Anton Höber, lyrik och musik, samt Anna Ileby, konst och textil
2009  Oskar Kardemark, foto, samt Fredrik Andersson, musik
2011  Marie Söderberg, dirigering, tvärflöjt och sång, samt Jo Ehnsiö, dans
2013  Per Kunze, musik, samt Johan Olsson, sång (opera)
2015  Helena Lundgren Landin, forskning om flottningen, samt Cajsa Wessberg, konst och design 
2017  Albin Myrin, musik; Leif Engström konst; Katrin Karlsson, konst
2019  Alisa Lundh, animation; Emilia Eriksby Svensson, textildesign; Maja Lagerkvist, musik
2021  Samuel Nilsson, muntligt och digitalt berättande; Siri Bengtén, teater
2023  Ester Magnusson, konst; Cornelia Berger, dans; Ville Danielsson Kihlström, musik/teater

 

Kulturpriset

Föreningen Värmlands kulturs Kulturpris delas ut vartannat år och ska gå till en person som haft stor betydelse för det värmländska kulturlivet. 2022 gick priset till Stina Hellqvist. Hon har varit aktivt engagerad i Ransäters hembygdsförening sedan 1952, haft bärande roller i folklustspelet Värmlänningarna i 50 år (!) och är fortfarande aktiv bakom scenen. En betydande insats i det värmländska kulturlivet, enligt prismotiveringen och texten på diplomet som överlämnades av föreningens ordförande Peter Franke vid årsmötet.

Tidigare pristagare:
2006  Bengt Åkerblom
2008  Torbjörn Sjöqvist
2010  Kjell Fredriksson
2012  Aina Svensson
2014  Peter Olausson
2016  Gunnar Svensson 
2018  Hervor Svenonius
2020  Lennart Fernqvist & Lena Sewall (jubileumspristagare)
2022  Stina Hellqvist

logoE-post kansli: kansliet@varmlandsk-kultur.com   Telefon 054-10 06 19   Postadress: Verkstadsgatan 1, 652 19 Karlstad
Besöksadress: Verkstadsgatan 1, Karlstad   Bankgiro 5681-7091