Tidskriften utkommer med fem nummer per år (varav sommarnumret är ett dubbelnummer) som utdelas till föreningens medlemmar men också går att köpa i lösnummer hos ett antal återförsäljare.

Det första numret av tidskriften Värmländsk kultur kom 1980, med omslagsbild av Lars Lerin. Målet var då som nu att spegla värmländsk kultur och kulturtradition i vid bemärkelse.

Numera har varje nummer, sånär som på julnumret, ett tema. Variationen har varit mycket stor; Litteratur, Beredskapstid, Träd, Pressen och radion, Stadsbranden 1865, Väckelsens hus samt Kor är bara några exempel från de senaste åren. En gång om året är temat geografiskt; då porträtteras en bygd i dåtid och nutid. Återkommande i varje nummer är dock Värmlandsrecept och korsord.

Peter Franke är huvudredaktör/ansvarig utgivare och håller tillsammans med Lena Bonnevier ytterst i trådarna, men för varje nummer utses en nummerredaktör (eller två), som inte måste ingå i föreningens styrelse men som har ett engagemang i sitt tema. Redaktören anlitar i sin tur sina artikelförfattare. Såväl redaktör som författare medarbetar helt ideellt.

Den grafiska utformningen av tidskriften är mycket viktig. Vi vill nog mena att Värmländsk kultur står sig väl i konkurrensen med mycket mer etablerade tidskrifter. Under många år har vi anlitat Tin Wigelius som ansvarat för den konkreta formgivningen av tidskriften inför varje nummer, men som också utvecklat tidskriftens grafiska form i omgångar. 

 

johnnyikanslietVår kanslist Johnny Berger tar emot i arkivet.Du som vill köpa ett lösnummer och inte har tillgång till en återförsäljare i närheten kan förstås beställa det från vårt kansli. Vid köp av lösnummer tillkommer kostnad för porto. Även tidigare nummer går att köpa där eller beställa därifrån (bara enstaka utgåvor är helt slutsålda, men kan läsas på plats på kansliet). Det är också möjligt att beställa kopior på artiklar.

Våra återförsäljare:
ARVIKA:
Bokträdet, Storgatan 34
Rackstadmuseet, Kungsvägen 11

EKSHÄRAD:
JLT:s Foto, Klarälvsvägen 11

KARLSTAD:
Värmländsk Kulturs kansli, Verkstadsgatan 1
Café Gjuteriet, Verkstadsgatan 1
Akademibokhandeln, Mitt i City
Värmlands Museum, Sandgrundsudden

KRISTINEHAMN:
Biblioteket, Tullportsgatan 13
Kristinehamns Konstmuseum, Doktor Enwalls väg 13 C

RANSÄTER:
Erlandergården, Erlandervägen 5

SUNNE:
Turhuset, Järnvägsgatan 17
ICA Supermarket, Storgatan 32

SÄFFLE:
Biblioteket, Kanaltorget 3

 

 

 

 

 

logoE-post kansli: kansliet@varmlandsk-kultur.com   Telefon 054-10 06 19   Postadress: Verkstadsgatan 1, 652 19 Karlstad
Besöksadress: Verkstadsgatan 1, Karlstad   Bankgiro 5681-7091