Resor och andra evenemang

Varje år anordnar föreningen en resa till kulturella och intressanta mål i Värmland, med koppling till vårt nummer med geografiskt tema. Ibland bjuder vi in till enstaka kulturevenemang. Vi medverkar även vid bokmässor och andra publika arrangemang.
Här nedanför kan du se en del av det som hänt de senaste åren. 


Släppfest för nya numret

2024 års första nummer har temat Folkbildning. I samband med att numret kommer ut välkomnar vi till "släppfest" i Café Gjuteriet på Herrhagen i Karlstad, nämare bestämt onsdag 21 februari klockan 18.

Nummerredakatören Leif Persson leder ett samtal med historieprofessorn Martin Stolare och författaren/dramatikern Christofer Bocker, kvartetten Klarälven bjuder på musik och det finns möjlighet att köpa fika.

Välkomna!

Resan till Skillingmark 2023

IMG 2951 CopyIntresset för 2023 års geografiska temanummer slog alla rekord: det krävde tryckning av en andra upplaga, fiansierad på förhand! Anledningen var nummerredaktören Lennart Perssons artikel om socknens tidigare kyrkoherde Hilding Malmgren, med starka och mycket tydligt framförda nazistiska sympatier, som väckte synnerligen stor uppmärksamhet.

Den ledde också till ett mycket stort intresse för medlemsresan till Skillingmark, som därmed måste dubbleras. Både lördag den 3:e och söndag den 4:e juni gick alltså en buss från Karlstad till målet i väster, båda dagarna i strålande sol. 

Lennart Persson - välkänd pensionerad journalist - tog emot vid Bruksgården i Skillingsfors, där det bjöds på kaffe med dopp inför den korta promenaden till Skillingmarks kyrka. Där berättade den förre hovpredikanten Lennart Nilsson om kyrkans och dess prästers historia. Nästa stopp gjordes vid platsen för bygdens första kyrka, Kleveneudden, där lokalhistorikern Jan Hultman (bilden till vänster) berättade om krig och skövling som drabbat Skillingmark under historiens gång. IMG 2968 Copy

Den korta färden dit och hem, runt Askesjön, innebar också att flera av de platser som omnämns i tidningsnumret passerades - däribland den gamla prästgården där Hilding Malmgren bodde.

Efter lunch på Bruksgården väntade ett emotsett besök i den rikskända spökgården - numera hembygdsgård - där hembygdsföreningens Trude Magnusson berättade om "Framme-Kersti" och spökerierna (bilden till höger). Eftermiddagskaffet dracks också i Bruksgården, där Lennart Persson äntligen berättade hela historien om nazistprästen och hans tid i Skillingmark.

LENA BONNEVIER

 

 

Resa i Sven-Ingvarsland 2022

ED2022 1 liten

2022 års medlemsresa gick till Eds socken och de tre bruksorterna Slottsbron, Liljedal och Segmon. Tre bruksorter med tre hembygdsföreningar gör socknen unik.

Läs mer

Kulturresa i Hagforsbygden 2019

 

 bild1

Utan Uddeholm inget Hagfors! Det lärde vi oss med all tydlighet under 2019 års medlemsresa, närmare bestämt den 25 maj 2019.

Läs mer

2018 års kulturresa till Kristinehamn

 IMG 5388 Copy

Värmländsk kulturs kulturresa gick i år till Kristinehamn och byggde på samma tidskrifts nr 1 för i år, som alltså handlade om just Kristinehamn. Redaktör för numret var journalisten Anita Lillemägi, bosatt i staden.

Läs mer

logoE-post kansli: kansliet@varmlandsk-kultur.com   Telefon 054-10 06 19   Postadress: Verkstadsgatan 1, 652 19 Karlstad
Besöksadress: Verkstadsgatan 1, Karlstad   Bankgiro 5681-7091